Du har genomgått en fem-dagars-kurs och är äntligen en projektledare. Naivt inbillar du dig att nu, NU, har du lärt dig allt om projekt och projektledning du någonsin behöver veta. Men där har du fel! Du måste hålla dig uppdaterad. Det kommer nya tekniker och modeller, och för att växa på det professionella planet och vara så bra som du kan vara måste du, enkelt sagt, läsa på.
Vad gör du för att hålla dig uppdaterad? Här har du 7 tips för att uppdatera dina färdigheter och kunskaper.
1. Ta en kurs
Det mest självklara är så klart att delta i en projektkurs. Ibland finns det utbildningspengar att använda, så fråga din chef om du kan gå en kurs i år. Var specifik, du har större chans att övertala dem om du har undersökt kursen du vill läsa grundligt istället för att bara be om att få läsa en kurs, och sen förvänta dig att de ska hitta någon.
Ta reda på vilka lokala kurser det finns som kan förbättra dina kunskaper. Ta reda på kostnad, tid och kontrollera så att din kalender tillåter att du deltar. Fundera över vilka affärsmässiga fördelar det finns i att du deltar, som till exempel det faktum att dina tekniska kunskaper blir bättre, eller att du inte behöver förlita dig på de mer erfarna projektledarna lika mycket. Lägg fram detta för din chef och han/hon kommer ha svårt att säga nej.
Ett annat alternativ är att be din chef om att hålla en intern utbildning för hela teamet. Detta är särskilt användbart om du vill vidareutbilda en grupp människor. Det kan vara mer kostnadseffektivt än att varje individ deltar i externa kurser.
2. Läs branschtidningar
Visst, du lever och andas projekt i ditt dagliga arbete, men du är också del av en annan bransch – Den du jobbar i. Det kan vara inom offentlig sektor, bank, sophämtning, försäkringar eller vad som helst.
Vad vet du om det? Om du kan branschen du jobbar inom kan du mer självsäkert ta beslut i projekten.
Du lär dig att förstå jargongen och vad som är viktigt. Branschtidningar är en bra start för att ”komma in i huvudet” på dina kollegor och på så vis få reda på vad som betyder något för dem, utan att behöva skriva tentor.
3. Surfa på nätet
Det finns miljoner olika webbsidor, och om det inte finns minst 5 som rör din karriär, ditt projekt eller din bransch är jag beredd att äta upp min hatt. Kika på projektledningsbloggar, forum och onlinetidningar. Gå med i relevanta diskussioner på LinkedIn (Projektforum kanske?), och följ branschfolk på Twitter. Det finns även många användbara filmer på Youtube om i stort sett varje sandkorn i Sahara, och även uppsatser om avancerade ämnen som till exempel projektmjukvaror. Lägg till dina favoritsajter som bokmärke, eller lägg in toppbloggarna i ett RSS-flöde.
4. Skaffa en mentor
Jobbar du på ett större företag finns det kanske ett mentor-program, annars kanske du kan hitta en bra kontakt via twitter eller mail, eller från en bekants nätverk. Du kan lära dig mycket från rätt person.
Ta vara på tiden med din mentor. Förbered dig väl inför möten och ha med dig en lista med frågor du vill ha svar på. Det kan vara allt mellan himmel och jord, från svårigheter med intressenter till teknisk expertis. Eller kanske hur du ska tänka när du sätter ihop en tidsplan.
5. Var en mentor
Om du redan har lite erfarenhet inom projektledning kan du erbjuda dig själv som mentor. Du kommer lära dig väldigt mycket på detta sätt, särskilt om dig själv och hur du fungerar med andra. Att vara mentor hjälper dig att utveckla dina sociala talanger, lär dig om tålamod och hur du bäst kommunicerar. Du kommer bli förvånad över hur mycket ni lär varandra.
6. Skugga en kollega
Spendera en dag på till exempel ett call center för att lära dig om kundservice, och på så vis förbättra ditt bemötande mot kunder. Följ efter en chef för att lära dig mer om företagsstrategi. Eller så kan du fråga om du kan följa med på några relevanta möten, så att du får träffa beslutsfattare och lära dig hur de arbetar.
På detta vis kan du till exempel se vilka färdigheter du måste utveckla för att få det jobb du drömmer om.
7. Läs böcker
Internet i all ära, men förbise inte böckernas betydelse. Böcker går ofta in mer på djupet och det bästa av allt: Du slipper bli distraherad av blinkande webbannonser.
Antalet böcker som finns inom varje område är i det närmsta oändligt, från ”mjuka” färdigheter till hur du budgeterar bäst, och allt där emellan. Att köpa böcker kan dock bli dyrt i längden. Teama upp med kollegor och starta en bokbytarcirkel. Fråga runt på kontoret, chansen finns att en kollega äger boken du är ute efter. Biblioteket bör man också hålla koll på, även om de mest avancerade böckerna oftast lyser med sin frånvaro.
Att bli bättre på det du gör ligger helt och hållet på dig. Förhoppningsvis ser du nu att det inte måste vara så komplicerat att bli en bättre projektledare och att möjligheterna är i det närmaste oändliga. Det är vara att sätta igång.
Och med detta inlägget tar JES semester. Ha en trevlig sommar så ses vi igen i augusti!